Sportmanagement

Bles & Van der Does heeft haar activiteiten uitgebreid met het onderdeel sportmanagement. Evert Jan van der Does en Alexander Bannink gaan meer voetballers begeleiden die dromen van een carrière als profvoetballer of, eenmaal zo ver gekomen, behoefte hebben aan adviezen van derden om zich op hoog niveau staande te houden en door te ontwikkelen.

Van der Does liep al enkele jaren met plannen rond om zich in deze sector verder te bekwamen. Niet in het laatst ingegeven door de ervaringen die hij en zijn vrouw Danielle opdeden, toen ze als gastgezin fungeerden van het Poolse keeperstalent Filip Bednarek, Nhlakanipho Ntuli en later Chardi Landu van PEC Zwolle. Zelf was Evert Jan van der Does in het verleden ook al achttien jaren bestuurslid van FC Twente’s oudste en grootste supportersclub, de Vriendenkring FC Twente, waarvan zes jaren als voorzitter.

Van der Does: “Zo is mijn belangstelling ontstaan voor sportmanagement. Je maakt dan processen van dichtbij mee. Het is vooral interessant om jonge spelers die dromen van een carrière als profvoetballer te begeleiden in al die stapjes. Negentig procent valt af en ik ben nieuwsgierig waarom. Vaak zit het niet in het talent, maar in andere factoren. Zoals op het mentale vlak, het moeten presteren en de druk die erbij komt kijken. In dergelijke processen denk ik van toegevoegde waarde te kunnen zijn.” Zelf volgde Evert Jan van der Does bewust een cursus mental coaching bij Nijverdaller Ben Middelkamp. “Omdat dat aspect in de sport heel belangrijk is.” Daarnaast ben ik al meer dan 20 jaar financieel adviseur en ondernemer.

Persoonlijke begeleiding

Bles & van der Does richt zich vooral op de persoonlijke begeleiding van de topsporter, voor, tijdens en na zijn of haar loopbaan. Aspecten die aan de orde komen zijn scouting en analyse van spelers, contractbegeleiding, ondersteuning bij transfers en juridische hulp, financieel advies, mediatraining en coaching, vooral op sportief en mentaal, technisch, tactisch en fysiek vlak. Die zijn kort samen te vatten in drie belangrijke speerpunten:

  1. Een persoonlijk ontwikkelingsplan vanuit ons of de club.
  2. Goede contacten binnen de voetbalwereld, met onder anderen hoofden opleidingen, technisch directeuren en collega-zaakwaarnemers.
  3. Begeleiding bij contractbesprekingen om de belangen van spelers af te dekken.

“We hebben ondertussen een aardig netwerk opgebouwd van mensen, zoals Ben Middelkamp, die ons hiermee helpen”, aldus Evert Jan van der Does. “Zo hoort het bekijken van wedstrijden er uiteraard bij, zodat je de kwaliteit van spelers kunt beoordelen. Wel willen we het aantal spelers dat we adviseren hanteerbaar houden. We gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Uiteindelijk gaat het er om dat een speler bij een club zit waar hij past en toekomst heeft.”

Filip Bednarek

Vanuit Polen laat Filip Bednarek weten uiterst tevreden te zijn met de rol, die het gezin Van der Does in zijn leven speelde. “We hebben nog altijd veel contact met elkaar. Als je iemand in huis neemt, die op zijn vijftiende uit het buitenland komt en hem de kans geeft zichzelf te ontwikkelen in een vreemd land, dan besef je hoe belangrijk het thuisfront is voor iemand op die leeftijd. Je biedt een fundament aan iemand, die een droom wil realiseren. Je hoeft niet alleen op een zolderkamer te zitten, maar hebt sociaal contact. Op een gegeven moment ga je van de jeugd naar professioneel voetbal. Ik denk dat Evert Jan van heel dichtbij heeft gezien wat er voor nodig is om dat fundament te kunnen bieden. Alleen als die basis er is, krijg je inzicht in een jong hoofd en creëer je zelfbewustzijn. Evert Jan is ervaringsdeskundige. Hij weet hoe het goed, maar ook hoe het mis kan gaan. Die expertise is enorm belangrijk.”

Steeds meer dankbaar

“Ik heb die periode bij Evert-Jan en Danielle van der Does altijd als enorm prettig ervaren. Het was ook onderdeel van mijn ontwikkeling, terwijl ik nog een beetje in de puberteit zat. Dan zie je dingen soms wel eens anders dan zij. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik dankbaar ben voor wat ze voor mij hebben betekend. Ik weet nu zelf, nu ik getrouwd ben en twee jonge dochters en een zoon heb, hoe het voelt om voor iemand verantwoordelijk te zijn.”

“Evert Jan regelde niet mijn contracten, dat deed Rob Groener. Maar net als keeperstrainer Theo Snelders en mensen van de voetbalacademie van FC Twente zat hij er wel altijd bij.” Overigens regelt hij mijn financiële planning al jaren naar volle tevredenheid.

Na de periode van 2008 tot 2013 in het gezin Van der Does woonde Filip Bednarek twee jaar op zichzelf, waarna hij in 2015 naar FC Utrecht verhuisde. Een seizoen later stapte hij over naar De Graafschap en in 2018 volgde zijn transfer naar Heerenveen.

Sinds 2020 staat Filip Bednarek onder de lat bij het Poolse Lech Poznan. “Ik kwam daar niet met hoge verwachtingen, maar mede door een blessure van de eerste keeper heb ik daar tot nu toe alles gespeeld, op één bekerwedstrijd na. We zijn vier voorrondes doorgekomen in de Europa League en speelden in de groepsfase met Benfica, Glasgow Rangers en Standard Luik. Heel mooi om mee te maken.”

Contactgegevens

Bel direct:

053 – 800 10 10

Volg ons op:

Instagram

Volg ons op:

Facebook